Achiziția unui automobil este o decizie cu implicații pe termen lung. Dacă preferi beneficiile unei mașini second hand, cumpărate în condiții optime, de la un dealer de încredere, dispui de o ofertă generoasă, în termeni avantajoși, din care poate fi dificil să alegi modelul potrivit pentru nevoile tale. De aceea, o analiză a tendințelor pe piața mașinilor second hand îți poate fi de folos.

Din acest articol vei afla ce modele de automobile preferă românii în 2023 și care sunt tendințele pentru perioada următoare. Am selectat pentru tine câteva statistici relevante pentru evoluția tranzacțiilor cu mașini rulate.

Ce modele de mașini rulate s-au vândut cel mai bine în 2023?

Dacă în anii trecuți, preferința pentru modelele diesel domina atât piața automobilelor noi, cât și pe a celor second hand, în 2023, prețul motorinei la pompă pare să-i fi speriat puțin pe românii care și-au achiziționat mașini rulate în prima jumătate a anului. Potrivit unei analize a platformei Instant.ro, a crescut interesul cumpărătorilor pentru motoarele pe benzină, considerate opțiuni mai fiabile față de cele pe motorină. Cu toate acestea, un studiu Mogo, cunoscută companie de finanțare auto second hand și noi, arată că 82,1% dintre cumpărătorii săi din România continuă să opteze pentru autoturismele diesel.

Din statistica Instant reiese că SUV-urile domină detașat în preferințele cumpărătorilor. Mașinile sport de teren sunt preferate ca mașini de familie, pentru spațiul util generos pe care îl oferă, dar și pentru capacitatea de a rula pe un teren accidentat.

Care sunt mărcile de automobile rulate alese frecvent de români?

Potrivit analizei realizate de Mogo, cea mai bine vândută marcă de automobile rulate în România în prezent este Volkswagen, deși este într-o ușoară scădere față de anii trecuți. BMW ocupă locul al doilea, cu o creștere de circa 2.5 % față de anii precedenți, iar Audi se menține constant pe poziția a treia, conform sursei menționate. Audi Q5 a câștigat teren în fața modelelor Audi A3 sau A6, susține o statistică Instant.

În ceea ce privește alte mărci populare în țara noastră pe piața de mașini second hand, se înregistrează câteva schimbări de poziții în preferințele pentru anumite modele. De pildă, Ford Kuga este acum mai popular decât Ford Mondeo.

Dacia se situează în topul preferințelor în materie de mașini noi, după cum arată o statistică a Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM)l, însă nu este o opțiune frecventă la categoria mașini rulate. În acest sector,  se remarcă Dacia Duster, care se vinde mai bine în comparație cu Dacia Logan, menționează Instant.ro.

Nu este deloc o surpriză că mașinile Nissan, producător de SUV-uri fiabile, au urcat tot mai mult în preferințele românilor în 2023, analizele arătând că până la sfârșitul anului vom asista la o intrare a lor în top 10 mașini rulate populare, iar tendința de creștere se va menține și în anul 2024.

Concluzii

Piața mașinilor second hand din România cunoaște schimbări semnificative în 2023, cu preferințe care evoluează odată cu schimbările economice și de mediu. Deși motoarele pe benzină devin o opțiune tot mai atractivă, dieselul încă rămâne o alegere majoritară pentru cumpărătorii români. SUV-urile domină preferințele, fiind preferate pentru spațiul generos și capacitatea de a aborda terenuri accidentate. Mărcile de mașini rulate preferate variază, cu Volkswagen în frunte, urmat de BMW și Audi, iar Dacia Duster se bucură de popularitate în această categorie. De asemenea, Nissan câștigă teren în preferințele românilor, remarcându-se o tendință ascendentă pentru acest producător în următorii ani.

În tendințe sau nu, alegerea ta trebuie să țină cont în primul rând de nevoile personale și ale familiei, de ofertele puse la dispoziție de Spotawheel, dealerul tău de încredere, cu ajutorul căruia ai acces la mașini rulate perfect funcționale, verificate de specialiștii noștri în 200 de puncte de inspecție, cu garanție de până la 5 ani, și la soluții de finanțare avantajoase.

Meriți o mașină mai bună


La Spotawheel, depunem eforturi pentru a reda clienților încrederea pierdută în dealerii de mașini rulate.

Mașinile pe care le avem la vânzare au trecut de verificările noastre, cu cele mai stricte criterii de pe piață, criterii care înseamnă că doar 1 din 10 mașini verificate ajunge în oferta noastră.

Avem încredere în procesele noastre și în oamenii noștri și credem în transparență fără egal, așadar oferim un raport tehnic scris cu peste 200 de puncte de inspecție. Ca să știi ce cumperi.

Pentru siguranța și confortul tău, oferim opțiunea de a-ți cumpăra mașina de pe propria canapea, cu drept de rambursare integrală a banilor și livrare oriunde în țară!

De asemenea, rămânem alături de tine după cumpărare, cu o garanție gratuită de până la 5 ani!

Pentru că meriți o mașină mai bună și noi credem în asta!