Iată o dispută veche în industria de automobile, atât printre proiectanți, cât și între șoferi. Încă de la apariția vehiculelor motorizate, a existat o preocupare constantă pentru îmbunătățirea experienței la condus. Dacă primele mașini aveau un sistem destul de rudimentar și dificil de manevrat de schimbare a vitezelor, astăzi se tinde către automatizare și eliminarea oricărei intervenții a conducătorului auto în acest proces. Și totuși, mulți șoferi preferă încă o cutie de viteze manuală, pentru o experiență mai autentică a condusului și pentru senzația de putere și control nemijlocit al motorului.

Să vedem însă care sunt avantajele și dezavantajele celor două tipuri de transmisie, astfel încât, atunci când te decizi să achiziționezi o mașină, să știi care ar fi cea mai bună opțiune pentru tine ca șofer.

Diferența între transmisia manuală și transmisia automată

O mașină cu transmisie manuală are o cutie de viteze pe care o acționează șoferul prin apăsarea ambreiajului și manevrarea schimbătorului de viteze. Să știi să lucrezi cu aceste elemente, care te ajută să adaptezi turația motorului la accelerare, să pornești, să mergi cu spatele și să oprești o mașină, reprezintă de fapt esența șofatului, principalul obiectiv al cursurilor de condus de la școala de șoferi.

O mașină cu transmisie automată efectuează singură schimbarea vitezelor în funcție de viteza cu care circuli și nu are pedală de ambreiaj. Vei folosi totuși schimbătorul de viteze la parcare, la mersul cu spatele și la pornire. Spre deosebire de cutia manuală, care are 5 sau 6 trepte, pe schimbătorul de viteze al mașinii automate vei regăsi doar patru comenzi: P – parcare, R – marșarier, N – neutru și D – condus.

Mașina cu transmisie manuală – avantaje și dezavantaje

Dincolo de percepția generală că tot ce este automat este și mai avantajos la folosire, există totuși câteva argumente pentru care mașinile cu transmisie manuală sunt încă preferate de șoferi.

Avantaje

  • Un control mai bun la condus. Dacă ești un șofer căruia îi place să conducă, să simtă pulsul mașinii și al motorului, te vei bucura de transmisia manuală și de posibilitatea de a alege chiar tu ce treaptă de viteză să folosești în mers. În condiții de iarnă, este un beneficiu semnificativ.
  •  

  • Posibilitatea de a accelera mai rapid. Cutiile automate pot avea un mecanism mai lent și mai greoi de reacție, dacă nu sunt echipate cu tehnologia cea mai modernă cu dublu ambreiaj, de aceea o cutie manuală asigură mai rapid transferul de putere de la motor la roți.
  •  

  • Întreținere mai ușoară. De regulă, fiind mai puțin complexe, cutiile de viteze manuale se întrețin mai ușor, iar reparațiile sunt mai puțin costisitoare, cu excepția cazului în care se strică ambreiajul.

 

Dezavantaje

  • Manevrarea este mai dificilă. Din punct de vedere al siguranței în mers, al atenției și concentrării, este nevoie de un efort suplimentar pentru a lua mâna de pe volan și a schimba manual vitezele.
  •  

  • Durerile de picior. Acționarea constantă a ambreiajului poate deveni incomodă, deoarece piciorul stâng nu se odihnește niciodată, mai ales la condusul prin zone aglomerate. Adesea, suprasolicitarea mușchilor în acest fel provoacă dureri.

 

Mașina cu transmisie manuală

Mașina cu transmisie automată – avantaje și dezavantaje

Cu ajutorul unei componente numite convertizor de cuplu, transmisia automată face munca grea în locul tău. Atunci când ești la volan, vei acționa schimbătorul de viteze doar pentru a merge înainte, înapoi sau pentru a opri mașina.

Avantaje

  • Mai ușor de condus. Mulți șoferi preferă transmisia automată pentru confortul lor. Mașinile sunt simplu de manevrat, deoarece nu există un ambreiaj de controlat. Pur și simplu așezi schimbătorul în treapta D pentru condus și uiți de el până când trebuie să parchezi sau să mergi cu spatele.
  •  

  • Mai multă siguranță. Schimbarea automată a vitezelor îți va menține concentrarea și atenția mai bine la drum, fără nevoia de a lua mâna de pe volan și de a îndeplini mai multe sarcini.
  •  

  • Experiență mai bună în trafic la orele de vârf. Dacă oprești și pornești frecvent în orașul aglomerat, poate deveni o corvoadă să apeși constant pedala de ambreiaj. Transmisiile automate necesită mai puțin efort, astfel încât te poți concentra pe deplin la condusul în siguranță în intersecții dificile și în alte zone din trafic.

 

Dezavantaje

  • Achiziție mai costisitoare. Principalul dezavantaj al mașinilor automate este că, în general, sunt mai scumpe decât cele manuale, atât noi, cât și rulate.
  •  

  • Plictisitor de condus. Unii șoferi consideră că mașinile automate exclud plăcerea de a conduce. Le place senzația de a schimba vitezele și de a avea o legătură tangibilă cu mașina lor. Iar dacă ești obișnuit să schimbi vitezele, poate te vei adapta mai greu la o mașină fără ambreiaj.

 

Mașina cu transmisie automată

Alege mașina potrivită în funcție de nevoile tale!

Cutie de viteze manuală sau cutie automată? În final, important este să alegi ceea ce te face să te simți mai confortabil. În general, o mașină cu transmisie automată ar putea fi mai potrivită dacă ești un șofer care conduce mult în mediul urban. Este, de asemenea, o opțiune bună pentru persoanele cu handicap sau cu mobilitate limitată.

Dacă, în schimb, parcurgi distanțe mai lungi și consideri că șofatul este mai mult decât o simplă deplasare între două puncte de pe hartă, o mașină cu transmisie manuală ar putea fi mai potrivită pentru o călătorie plăcută și plină de satisfacții.

Meriți o mașină mai bună


La Spotawheel, depunem eforturi pentru a reda clienților încrederea pierdută în dealerii de mașini rulate.

Mașinile pe care le avem la vânzare au trecut de verificările noastre, cu cele mai stricte criterii de pe piață, criterii care înseamnă că doar 1 din 10 mașini verificate ajunge în oferta noastră.

Avem încredere în procesele noastre și în oamenii noștri și credem în transparență fără egal, așadar oferim un raport tehnic scris cu peste 200 de puncte de inspecție. Ca să știi ce cumperi.

Pentru siguranța și confortul tău, oferim opțiunea de a-ți cumpăra mașina de pe propria canapea, cu drept de rambursare integrală a banilor și livrare oriunde în țară!

De asemenea, rămânem alături de tine după cumpărare, cu o garanție gratuită de până la 5 ani!

Pentru că meriți o mașină mai bună și noi credem în asta!