Pentru o companie în care mobilitatea angajaților sau a personalului administrativ între diverse puncte de lucru este o caracteristică esențială, dotarea cu un anumit număr de automobile este deosebit de importantă. Pentru eficientizarea cheltuielilor firmei și evitarea unor achiziții costisitoare pentru bugetul acesteia, cea mai bună soluție este leasingul operațional.

Află din acest articol ce beneficii poate avea compania ta apelând la sistemul de leasing operațional și care ar fi dezavantajele.

Ce este leasingul operațional?

Leasingul operațional este un contract încheiat între o companie care deține un parc de mașini și o firmă care are nevoie să folosească un număr de automobile. Practic mașinile se închiriază, clientul dobândește dreptul de folosință asupra lor pe perioada contractului (între 12 și 57 de luni), plătind o rată fixă lunară pentru utilizarea lor.

Proprietarul vehiculelor se obligă să achite polițele de asigurare CASCO și RCA, asistență pentru deschiderea și administrarea dosarului de daune în caz de accident, service și reparații, mașină de schimb cât timp cea care face obiectul contractului este indisponibilă, taxe și impozite, mentenanță și anvelope, acces la service autorizat și tractare gratuită.

Avantajele leasingului operațional

În raport cu achiziția unei mașini, leasingul operațional are o serie de avantaje, de care pot beneficia în special companiile. Pentru mai multe mașini folosite de administratori și angajați, este cea mai eficientă soluție, din multe considerente.

Rate lunare mai mici

Într-un contract de leasing, ratele lunare sunt mai mici față de cele de la sistemul de achiziție în rate a unui automobil. Pentru mașini similare, noi sau cu aceeași cotă de piață, leasingul este, de obicei, mai avantajos. Ratele de leasing sunt calculate pe baza diferenței dintre prețul de achiziție al mașinii și valoarea sa estimată la sfârșitul perioadei de leasing, cunoscută sub numele de valoarea reziduală. Acest lucru poate reduce semnificativ rata lunară în comparație cu achiziționarea unui vehicul, unde beneficiarul plătește întreaga sumă sau o parte semnificativă din prețul mașinii în fiecare lună.

Evitarea deprecierii mașinii

Achiziția unei mașini noi trebuie să ia în calcul deprecierea acesteia. Cel mai mult sunt afectate de depreciere automobilele noi, cărora valoarea le scade substanțial după numai o scurtă perioadă de folosință. Mai ales în cazul firmelor, în care mașinile sunt intens circulate, deprecierea este mai mare, indiferent că mașina este mai nouă sau mai veche. Dacă este în proprietatea firmei, scăderea valorii prin depreciere este unul dintre minusurile achiziției. În leasing însă, deprecierea este preocuparea companiei de leasing exclusiv.

Asigurări și întreținere în sarcina firmei de leasing auto

Potrivit legislației, proprietarului mașinii îi revine sarcina de a încheia polițele de asigurare, de a efectua reparațiile, reviziile și înlocuirile periodice de anvelope. Într-un contract de leasing operațional, proprietarul mașinilor este firma de leasing auto, ceea ce face ca utilizatorul mașinilor să fie scutit de aceste cheltuieli, deloc neglijabile.

Deduceri fiscale pentru afaceri

Ca antreprenor, dacă alegi să închiriezi mașini prin leasing, poți beneficia de deducerea cheltuielilor cu ratele lunare.

Posibilitatea de a conduce mașini performante

Într-un mediu de afaceri concurențial și instabil, investițiile în echipamente și mașini trebuie îndelung analizate din punct de vedere al rentabilității. Mașinile cumpărate pentru firmă nu sunt niciodată cele mai calitative opțiuni, din motive financiare lesne de înțeles. Contractul de leasing operațional te ajută să îți alegi modelul de mașină preferat, la costuri accesibile, rate lunare mai mici, plătite pe o perioadă mai scurtă de timp. La reînnoirea contractului de leasing, poți alege un alt model pe care să îl încerci, tu sau angajații tăi.

Dezavantajele leasingului operațional

Dacă ești dispus să plătești pentru achiziția unei mașini, știi că vei fi singurul/-a care o va conduce și nu ai nevoie de mai multe vehicule pentru nevoile companiei tale, leasingul operațional nu este pentru tine. La finalul contractului, mașina se întoarce la proprietar, pe când achiziția în rate a mașinii te face proprietarul acesteia.

Calitatea de deținător cu drept de proprietate asupra automobilului vine însă la pachet cu rate mari, achitate pe o perioadă extinsă de timp, cu depreciere și cu cheltuieli de asigurare și întreținere. Asigurarea obligatorie RCA are astăzi valori cuprinse între 1000 de lei și peste 4500 de lei pe an, în funcție de mai mulți factori, printre care vârsta șoferului, capacitatea cilindrică a motorului și istoricul în trafic. Iar tarifele sunt în creștere. Prețul unei anvelope este în jur de 200-500 de lei, în funcție de model. Piesele de schimb și manopera unui service sunt alte aspecte financiare care împovărează proprietarii de mașini. Sunt aspecte care determină multe firme să ia în calcul avantajele leasingului operațional, în care toate cheltuielile amintite sunt suportate de firma de leasing.

Opțiunea între leasing operațional și achiziția unei mașini depinde de fiecare companie în parte, de nevoile de mobilitate ale personalului și de specificul activității firmei. O analiză atentă a termenilor contractului în fiecare dintre cele două cazuri se impune, pentru identificarea celei mai bune soluții pentru necesitățile companiei. Leasingul operațional rămâne opțiunea de bază pentru firmele care au nevoie de mai multe automobile și pentru care achiziția ar implica depășirea unui buget stabilit, în funcție de cifra de afaceri.

Meriți o mașină mai bună


La Spotawheel, depunem eforturi pentru a reda clienților încrederea pierdută în dealerii de mașini rulate.

Mașinile pe care le avem la vânzare au trecut de verificările noastre, cu cele mai stricte criterii de pe piață, criterii care înseamnă că doar 1 din 10 mașini verificate ajunge în oferta noastră.

Avem încredere în procesele noastre și în oamenii noștri și credem în transparență fără egal, așadar oferim un raport tehnic scris cu peste 200 de puncte de inspecție. Ca să știi ce cumperi.

Pentru siguranța și confortul tău, oferim opțiunea de a-ți cumpăra mașina de pe propria canapea, cu drept de rambursare integrală a banilor și livrare oriunde în țară!

De asemenea, rămânem alături de tine după cumpărare, cu o garanție gratuită de până la 5 ani!

Pentru că meriți o mașină mai bună și noi credem în asta!