Există considerente importante pentru care românii preferă să cumpere o mașină rulată, în locul uneia noi și aici ar intra în primul rând costurile, urmate de deprecierea considerabilă într-un timp scurt a automobilelor noi. Dacă optezi pentru o achiziție second hand, sunt anumite riscuri pe care ți le asumi și pe care practicile de pe piața de profil le evidențiază frecvent.

Pentru a evita o afacere neprofitabilă pentru tine, trebuie să fii rațional atunci când alegi o mașină rulată și să urmărești unele caracteristici esențiale, pentru a fi scutit de eventuale neplăceri, cheltuieli neprevăzute și pericole la condusul vehiculului. În acest articol vom explora pas cu pas, la ce trebuie să fii atent când cumperi o mașină second hand și care sunt vânzătorii cu cel mai redus potențial de risc.

Verifică istoricul mașinii!

Primul lucru pe care îl ai de făcut atunci când cumperi o mașină uzată este să verifici raportul de istoric al vehiculului, din care îți poți face o idee asupra trecutului unei mașini. În România, Registrul Auto Român pune la dispoziția utilizatorilor o aplicație gratuită prin care pot avea acces la istoricul oricărei mașini care a trecut cel puțin o dată prin RAR.

Ai nevoie de numărul de identificare al vehiculului în cauză (seria de caroserie/şasiu), o adresă de email validă și vei primi în mesaj informaţiile pe care inspectorii RAR le-au considerat utile pentru deţinătorul sau viitorul proprietar al unui vehicul. Acestea includ activităţile derulate la RAR, numărul de kilometri înregistraţi în bordul maşinii (regăsiţi în baza de date a RAR sau a staţiilor ITP autorizate), existenţa/valabilitatea cărţii de identitate a vehiculului, câteva date tehnice şi de identificare, gradul de poluare, valabilitatea ITP și dacă mașina are istoric de daune.

Pentru că te interesează, desigur, acest ultim aspect și accidentele prin care a trecut vehiculul, poți obține, contra unei sume de 35 de lei, care se achită online, date despre avariile produse pe teritoriul României, reparațiile care s-au efectuat, amploarea și valoarea acestora.

Ce aspecte tehnice verifici la o mașină second hand?

Chiar dacă provin de la o instituție de încredere precum RAR, rapoartele privind istoricul vehiculelor pot avea uneori erori sau pot fi incomplete. Sunt mașini aduse din străinătate despre care nu poți afla multe detalii sau, la cele din România, sunt accidente nedeclarate și reparații la mecanici neautorizați, care nu se înregistrează. De aceea, chiar și după ce ai vizualizat un raport de istoric al vehiculului, este important să îți pui în continuare întrebări despre trecutul ei și să verifici temeinic starea sa actuală înainte de a o cumpăra.

Iată la ce aspecte ar trebui să fii atent:

  • Motorul. Verifică scurgerile, nivelul uleiului, starea garniturilor și fumul de evacuare.
  • Cutia de viteze și ambreiajul. Fă un test drive și simte cum se schimbă viteza și punctul de mușcare a ambreiajului.
  • Caroseria. Verifică exteriorul, dacă există zgârieturi, pete de rugină, îmbinări nefirești ale metalului caroseriei, care ar putea indica o reparație prost executată. Ia o lanternă și uite-te și dedesubt, pentru a vedea cât de mare este uzura și dacă ea ar corespunde cu kilometrajul declarat și cu istoricul mașinii.
  • Roțile și anvelopele. Aici va trebui să fii atent la adâncimea benzii de rulare, starea cauciucurilor și marca fiecărei anvelope.
  • Sistemul de răcire și funcționarea eficientă a acestuia.
  • Interiorul. Verifică atent închiderile, bordul (pentru kilometraj și lumini de avertizare) și sistemul electronic.

 

Fă un test drive și condu până când ai verificat tot ce ți-ai dorit să afli. Dacă nu te pricepi foarte bine și vrei să obții o expertiză competentă, fă o verificare amănunțită la un mecanic. Există, din păcate, trucuri utilizate de samsari, care pot păcăli și un șofer experimentat.

Nu uita să ceri toate documentele mașinii. Pe lângă cele absolut necesare vânzării, ar trebui să primești și fișe cu reparațiile din service și cele referitoare la ITP.

Cumpără o mașină second hand de la un dealer de încredere

Multă lume s-a edificat că povestea bătrânei din Germania care a ținut mașina în garaj este doar un truc de marketing menit a contribui la succesul unei înșelătorii de falsificare a kilometrajului. Pentru a evita astfel de riscuri, precum și alte vicii ascunse ale unui vehicul rulat, care în timp generează cheltuieli neprevăzute și îți pot pune în pericol chiar viața, cumpără de la un dealer de încredere!

Acesta este un agent economic cu toate actele în regulă, care comercializează mașini rulate în stare bună de funcționare, după ce au fost trecute anterior prin inspecții tehnice riguroase și reparații temeinice, pentru care se oferă garanție cumpărătorului. La Spotawheel, îți oferim tranzacții oneste, cu prezentarea unui raport tehnic în 200 de puncte, posibilitatea efectuării unui test drive și garanție de până la 5 ani pentru vehiculele second hand puse în vânzare.

Meriți o mașină mai bună


La Spotawheel, depunem eforturi pentru a reda clienților încrederea pierdută în dealerii de mașini rulate.

Mașinile pe care le avem la vânzare au trecut de verificările noastre, cu cele mai stricte criterii de pe piață, criterii care înseamnă că doar 1 din 10 mașini verificate ajunge în oferta noastră.

Avem încredere în procesele noastre și în oamenii noștri și credem în transparență fără egal, așadar oferim un raport tehnic scris cu peste 200 de puncte de inspecție. Ca să știi ce cumperi.

Pentru siguranța și confortul tău, oferim opțiunea de a-ți cumpăra mașina de pe propria canapea, cu drept de rambursare integrală a banilor și livrare oriunde în țară!

De asemenea, rămânem alături de tine după cumpărare, cu o garanție gratuită de până la 5 ani!

Pentru că meriți o mașină mai bună și noi credem în asta!