Deși modificarea kilometrajului unei mașini date spre vânzare face obiectul infracțiunii de înșelăciune, pedepsită prin lege cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, în realitate practica judiciară a arătat că este greu de dovedit. Din lipsă de probe, motivând că așa a achiziționat el însuși mașina, cel reclamat poate scăpa nepedepsit, iar cumpărătorul rămâne păgubit. Pe de o parte, pentru că automobilul, cu siguranță, ar fi avut un preț mai mic pentru un număr de kilometri mai mare, iar în al doilea rând pentru că achiziția unei mașini rulate cu kilometraj fals poate duce în orice moment la cheltuieli neașteptate.

Află din acest articol ce consecințe tehnice va trebui să suporți și cum poți evita înșelăciunea la cumpărarea unei mașini second hand.

Probleme tehnice ale mașinilor cu kilometraj fals

O analiză a pieței de mașini rulate arată că prețurile de vânzare pentru automobilele înmatriculate în România și pentru cele aduse din străinătate sunt asemănătoare, ceea ce face ca aprovizionarea cu mașini din străinătate să nu fie rentabilă pentru vânzători. Beneficiind de o piață diversificată de mașini second hand în străinătate, samsarii nu vor să renunțe la această sursă, însă caută mijloace să obțină sume mai mari pentru mașinile vândute. Mașinile din România pot fi verificate prin introducerea numărului de identificare în platforma Registrului Auto Român, de unde poți afla gratuit istoricul mașinii, de la prima înmatriculare în țară.

Mașinile din străinătate nu pot fi verificate astfel, motiv pentru care vânzătorul apelează la modificarea kilometrajului. Diferențele de valoare și de stare tehnică pot fi semnificative și poți avea mult de furcă la achiziția unei mașini rulate cu kilometri falși.

În primul rând, în funcție de modelul mașinii, producătorul are anumite specificații și recomandări privind reviziile periodice, verificarea și înlocuirea unor piese și componente. Afișarea unui număr mai mic de kilometri pe bordul mașinii te împiedică să respecți planul de service prevăzut de producător.

Chiar dacă funcționarea în sine a mașinii nu este afectată, o întreținere necorespunzătoare, fără a urma recomandările fabricantului poate cauza defecțiuni grave. Acestea se produc din cauza uzurii exagerate a unora dintre componente și piese și pot duce la probleme serioase la sistemul de direcţie, la sistemul de frânare, la articulaţii, aspecte care, nu numai că generează costuri neașteptate cu reparațiile, dar pun efectiv în pericol siguranța rutieră, atât pe a șoferului, pasagerilor din mașină, cât pe a celorlalți participanți la trafic.

 

Valoare de revânzare mai mică

Dacă ai avut neșansa să cumperi o mașină rulată cu kilometri falși de la samsari, acest lucru se va răsfrânge și asupra prețului de revânzare. Pe lângă uzura normală, rezultată din folosința obișnuită, ești conștient/-ă că se adaugă și uzura ascunsă inițial de cel care ți-a vândut-o, deci prețul la revânzare va fi substanțial redus față de cel la care ai achiziționat-o tu.

Cum poți evita să fii înșelat prin falsificarea kilometrajului?

În cazul în care prețul mașinii ți se pare mai mic decât prețul obișnuit de piață, poate fi semn de vicii ascunse, inclusiv pentru un kilometraj fals. Specialiștii spun că sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le verifici: cartea service, seria de şasiu, la reprezentantul mărcii auto, și factura oferită de vânzător, metode care însă nu garantează 100% autenticitatea kilometrajului. O verificare într-un service autorizat este o soluție mai sigură.

Pentru a evita să fii înșelat prin falsificarea kilometrajului, cumpără o mașină rulată numai de la un dealer de încredere, o firmă care îți asigură calitate, o revizie anterioară temeinică înainte de punerea în vânzare și garanție pentru automobilul cumpărat. Spotawheel inspectează anual peste 300.000 de mașini, din care cumpără doar 30.000 și verifică fiecare mașină în peste 200 de puncte. Toate mașinile sunt recondiționate cu cele mai avansate metode și echipamente. Garanția de până la 5 ani este o dovadă a standardelor înalte de calitate la care lucrăm și o modalitate de a ne păstra încrederea și prestigiul pe piața de mașini rulate din România.

Achiziția unei mașini second hand îți poate oferi uneori surpriza neplăcută a unui kilometraj fals, situație care generează cheltuieli neașteptate, scade valoarea de revânzare a mașinii și îți poate pune în pericol siguranța, atât pe a ta, cât și pe a celorlalți participanți la trafic. Verifică temeinic actele mașinii, apelează la o verificare într-un service autorizat sau cumpără de la un dealer de încredere, o firmă specializată în recondiționarea și vânzarea de mașini rulate!

Meriți o mașină mai bună


La Spotawheel, depunem eforturi pentru a reda clienților încrederea pierdută în dealerii de mașini rulate.

Mașinile pe care le avem la vânzare au trecut de verificările noastre, cu cele mai stricte criterii de pe piață, criterii care înseamnă că doar 1 din 10 mașini verificate ajunge în oferta noastră.

Avem încredere în procesele noastre și în oamenii noștri și credem în transparență fără egal, așadar oferim un raport tehnic scris cu peste 200 de puncte de inspecție. Ca să știi ce cumperi.

Pentru siguranța și confortul tău, oferim opțiunea de a-ți cumpăra mașina de pe propria canapea, cu drept de rambursare integrală a banilor și livrare oriunde în țară!

De asemenea, rămânem alături de tine după cumpărare, cu o garanție gratuită de până la 5 ani!

Pentru că meriți o mașină mai bună și noi credem în asta!