Oricâte bucurii ar aduce sezonul rece, cu sărbătorile de iarnă, feeria vitrinelor împodobite și luminițele de Crăciun, pentru șoferi perioada reprezintă o adevărată provocare. Totul merge mai lent, îți ia mai mult timp, mașina îngheață, motorul parcă hibernează, frânele au propria voință. Știm cum e, dar dacă te pregătești din timp și respecți câteva sfaturi menite să îți protejeze și să îți ajute mașină, îți vei ușura cu siguranță viața.

Iată un ghid util de măsuri pentru a-ți face diminețile reci mai suportabile și pentru a obține performanțele cu care te-ai obișnuit la drum.

Fă-ți plinul cu lichidele potrivite pentru iarnă!

Vizibilitatea este esențială pentru siguranța la drum. Ai nevoie de un lichid de parbriz eficient, potrivit pentru temperaturi scăzute, pentru a menține geamul curat în zilele cu ninsoare, zloată sau noroi. Spotawheel recomandă să păstrezi rezervorul de spălare a parbrizului plin în timpul lunilor reci, întrucât îl vei folosi mult și des.

Un al doilea aspect care ar trebui să te preocupe este vâscozitatea uleiului. Uleiurile foarte vâscoase, utilizate pentru temperaturi ridicate, nu sunt la fel de eficiente în condiții de frig. Verifică manualul de utilizare pentru a te asigura că alegi tipul potrivit sau discută cu mecanicul.

Lichidul de răcire a motorului sau antigelul, cum este cunoscut, face mai mult decât să îți protejeze motorul de îngheț și crăpare. Acesta conține, de asemenea, aditivi anticorozivi și lubrifianți pentru pompele de apă, pentru a menține întregul sistem de răcire în formă maximă. Nivelul de protecție împotriva înghețului se poate verifica folosind un tester ieftin. Deși antigelul are un termen de valabilitate nelimitat, în realitate, după 2-3 ani de folosire a mașinii, lichidul își pierde din proprietăți și trebuie înlocuit.

Cauciucurile de iarnă îți pot salva viața

În România, prin Ordonanța de urgență nr. 195/2002, conducătorii auto au obligația de a folosi  anvelope de iarnă atunci când drumurile publice sunt acoperite de zăpadă. Chiar dacă iernile nu mai sunt ca altădată și ninsorile sunt rare, nu te baza prea mult pe cauciucurile de vară în sezonul rece.

Anvelopele de iarnă îți pot salva viața. Acestea oferă mult mai multă tracțiune pe zăpadă, facilitând pornirea de la stop cu 33% mai rapid decât cele normale și reducând distanța de oprire cu aproape 9 metri. La frânarea pe gheață, vei avea o aderență mai bună, iar mașina se va opri cu 48% mai repede, iar pericolul derapajului în lateral la viraje va fi substanțial redus.

Cum previi înghețarea ușilor și încuietorilor mașinii?

Dacă nu ții mașina în garaj și nu ai nici husă de protecție pentru ea, poți preveni înghețarea ușilor și a încuietorii prin câteva trucuri inteligente. Pentru încuietoare, freacă cheia mașinii cu alcool, dezinfectant pentru mâini sau vaselină, apoi introdu cheia în încuietoare și agit-o puțin. Dacă folosești lichid vâscos, ai grijă să ștergi cheia ulterior operațiunii. Pentru uși și garnituri, se poate folosi un spray cu silicon, aplicat pe o cârpă curată și frecat pe suprafețele respective.

Gheața se înlătură eficient de pe uși și încuietori utilizând un spray pentru dezghețare. Mai poți folosi racleta, dacă este înghețat doar mânerul. Ușile se pot debloca și cu apă călduță, dar nu fierbinte, pentru a nu sparge geamul. De asemenea, un uscător de păr cu acumulatori te poate ajuta să topești gheața.

Cum încălzești corect motorul în sezonul rece?

Nu lăsa vremea rece să îți strice ziua sau mașina! Trucul pentru a porni corect vehiculul este să încălzești motorul atât timp cât este nevoie pentru a face mașina confortabilă și sigură la condus. Iată ce ar trebui să faci.

  1. Pornește mașina și dezgheață parbrizul! În timp ce motorul se încălzește, geamul se va curăța.
  2. Lasă motorul să funcționeze timp de 30 de secunde. Nu este nevoie de mai mult pentru majoritatea vehiculelor mai noi de 30 de ani. Dacă este extrem de frig și mașina este acoperită de zăpadă sau gheață, mai lasă-i un minut sau două să se încălzească.
  3. Pornește încet și condu mai ușor în primele 5-15 minute. O perioadă lungă de mers la ralanti poate fi dăunătoare pentru motor. Ceea ce te va ajuta este să pornești încet și să iei ușor pedala de accelerație timp de aproximativ 5-15 minute când conduci pe vreme rece. În caz contrar, poți stresa motorul înainte de a avea timp să atingă nivelurile normale de performanță.

Urmărește blogul Spotawheel pentru alte sfaturi utile de la mecanicii noștri și nu uita să te pregătești din timp pentru vremea rece, să verifici mașina înainte de a pleca la drum lung și să te asiguri că ai bifat toate aspectele care să îți garanteze confortul și siguranța la volan pe timp de iarnă!

Meriți o mașină mai bună


La Spotawheel, depunem eforturi pentru a reda clienților încrederea pierdută în dealerii de mașini rulate.

Mașinile pe care le avem la vânzare au trecut de verificările noastre, cu cele mai stricte criterii de pe piață, criterii care înseamnă că doar 1 din 10 mașini verificate ajunge în oferta noastră.

Avem încredere în procesele noastre și în oamenii noștri și credem în transparență fără egal, așadar oferim un raport tehnic scris cu peste 200 de puncte de inspecție. Ca să știi ce cumperi.

Pentru siguranța și confortul tău, oferim opțiunea de a-ți cumpăra mașina de pe propria canapea, cu drept de rambursare integrală a banilor și livrare oriunde în țară!

De asemenea, rămânem alături de tine după cumpărare, cu o garanție gratuită de până la 5 ani!

Pentru că meriți o mașină mai bună și noi credem în asta!