ce este un hatchback

De câteva decenii auzim de ele drept „compacte” sau pur și simplu mici-mijlocii.

Terminologia internațională le definește drept „hatchback”.

Deci, ce este un hatchback și de ce este cel mai popular tip de caroserie la nivel european?

Ce este un hatchback?

Hatchback este un vehicul a cărui parte din spate se deschide complet și oferă acces la habitaclu.

Câteva modele hatchback populare sunt VW Golf, Ford Focus, Audi A3.

În acest sens, orice mașină care are portbagaj care se deschide împreună cu luneta este un hatchback. Acest element este caracterizat ca o a 3-a sau a 5-a ușă, în funcție de numărul ușilor laterale.

La urma urmei, etimologia engleză înseamnă exact asta: hatch = trapă/deschidere, back = spate

Desigur, veți vedea această caracteristică cu ușa din spate și la alte tipuri de caroserie, cum ar fi SUV-uri, MPV-uri, combiuri, mașini mici de oraș și așa mai departe.

Cu toate acestea, cel mai comun tip de mașină asociat termenului hatchback este VW Golf de dimensiuni mici-mijlocii.

Pe scurt, hatchback-urile sunt versiunile cu 3-5 uși ale mașinilor mici, supermini, și mici-mijlocii.

Iată câteva exemple:

Mici

  • Toyota Aygo
  • Kia Picanto
  • VW Up!
  • Skoda Citigo

 

Supermini

  • Toyota Yaris
  • Opel Corsa
  • VW Polo
  • Ford Fiesta

 

Mici-mijlocii

  • Τοyota Auris
  • Opel Astra
  • VW Golf
  • Ford Focus
  • Audi A3
  • Peugeot 308

 

Ce sunt hot-hatches?

Ford Focus ST

Ajungem la „partea picantă” a subiectului.

Hot-hatches este denumirea dată grupului mai larg de hatchback-uri rapide. Mașini care și-au lăsat amprenta pe drumurile noastre, precum Ford Focus ST, VW Golf GTi, sau Opel Astra OPC.

Chiar și aici, mai există o separare parțială, întrucât performanța la cel mai înalt nivel al categoriei a ajuns să rivalizeze cu supercar-uri mai vechi.

Astfel, Ford Focus RS de 350 cai putere, 4,6 secunde de la 0 la 100 și o viteză maximă de 270 km/h, și chiar și alte modele puțin mai „cuminți” precum Volkswagen Golf R sau Renault Megane RS Trophy sunt numite „mega-hatches”.

Acestea sunt însă adevărate bestii, destul de pretențioase și costisitor de întreținut și folosit. Pe de altă parte, un Focus ST second-hand de 225 CP, 6,9 secunde de la 0 la 100 și o viteză maximă de 245 km/h este unul dintre cele mai bune hot hatch-uri pe care le poți cumpăra și arhisuficient pentru majoritatea iubitorilor de adrenalină.

Ce este un hatchback cu 3 uși?

Mașinile cu 3 uși sunt mașini cu două uși laterale și după cum spuneam, portbagajul se calculează ca o ușă în plus. Pentru a accesa locurile din spate, trebuie să pliezi unul dintre scaunele față, al șoferului sau al pasagerului.

Mașinile cu 3 uși, deși mai compacte ca dimensiuni și mai dinamice ca aspect, rămân în urmă în ceea ce privește caracterul practic, comparativ cu cele cu 5 uși. Acesta este motivul pentru care sunt preferate, în general, doar de cei tineri.

Ce este un hatchback cu 5 uși?

O mașină cu 5 uși are patru uși laterale, două pentru accesul pe locurile din față, două pentru locurile din spate, și una suplimentară a portbagajului.

Aproape toate hatchback-urile au versiuni cu 5 uși și marele lor avantaj este caracterul practic, deoarece pasagerii pot avea acces mult mai ușor în habitaclu.

Cele două uși suplimentare pentru locurile din spate conferă mașinii o formă mai pătrată decât cea cu 3 uși, ceea ce o face ideală pentru o familie.

Care este diferența între mașini mici / mici-mijlocii / MPV / SUV / crossover / combi / monovolum?

Toate categoriile de mai sus intră sub definiția hatchback-urilor: caroserie cu un singur volum și ușă în spate.

Atunci de ce se face atâta tam-tam referitor la nume?

Asemenea muzicii rock cu derivatele sale, hatchback-urile de-a lungul anilor au fost separate în funcție de poziția comercială.

De exemplu:

  • Un Nissan Pulsar este un hatchback.
  • Un Qashqai, care este de fapt un Pulsar înălțat, se numește crossover.  
  • Un X-Trail, care este un Qashqai mai mare cu o gardă la sol puțin mai mare, este clasificat ca SUV.

Amețitor?

Și mai greu de distins sunt limitele din aceeași gamă a unui model. De exemplu, Opel Insignia, pentru care avem berlina clasică, la care portbagajul este separat. Apoi mai este și Insignia 5d, (cu 5 uși, adică) la care luneta se deschide odată cu portbagajul.

Și mai avem combi, care teoretic este tot un hatchback, dar compartimentul de bagaje lung și mai mare îl clasifică într-o altă categorie, care se adresează unui alt grup de cumpărători.

Pe care să o alegi?

Volkswagen Up!

După cum poți vedea, hatchback-urile sunt împărțite în funcție de dimensiune.

În funcție de nevoile tale, poți alege mașina care ți se potrivește.

Supermini-urile de astăzi acoperă o gamă largă de dorințe a cumparatorilor. Sunt suficient de mari pentru a oferi (proporțional) spații confortabile și sunt ideale pentru deplasarea în mediul urban.

Mașinile mici de oraș, precum Kia Picanto, VW Up! etc., nu mai sunt propulsate de motoare anemice de 1.000 cmc, ci de motoare supraalimentate de ultimă generație, cu performanțe satisfăcătoare.

Asta înseamnă că, dacă dorești să faci și o mică excursie în weekend, nu doar să te deplasezi prin oraș, comportamentul acestor modele la drum lung este satisfăcător.

Supermini-urile pot susține acum deplasarea confortabilă a unei familii mici (cu un copil, să zicem) în timp ce modelele mici-mijlocii au ajuns să fie considerate mașini de familie depline.

Indiferent de dimensiune, alegerea unui hatchback aduce caracterul practic al ușii din spate și accesul nestingherit la portbagaj printr-o deschidere mare. Vizibilitatea este, de asemenea, unul dintre avantajele unui hatchback.

De obicei, acolo unde se termină luneta se termină și mașina, ceea ce face și parcarea mult mai ușoară.

Meriți o mașină mai bună


La Spotawheel, redefinim conceptul de „încredere” în segmentul auto!

Vindem mașini certificate care îndeplinesc cele mai stricte criterii de pe piață.

Deoarece ne respectăm principiile de transparență fără egal, oferim raport tehnic scris cu peste 200 de puncte, pentru ca tu să știi totul despre ce vrei să cumperi.

Îți aducem mașina la ușă pentru test drive sau, pentru siguranță maximă, îți oferim posibilitatea de cumpărare fără contact, cu drept de rambursare integrală și livrare gratuită în toată România!

Și rămânem alături de tine, cu o garanție gratuită de până la 5 ani!

Pentru că meriți o mașină mai bună și noi credem în asta!