2022 a fost un an plin de provocări atât pentru piața de mașini noi, cât și pentru cea de mașini rulate. Întreaga industrie încă nu a revenit la ritmul normal și nu pare să fie la nivelul la care era înainte de pandemie. Cu toate acestea, s-au întâmplat o mulțime de lucruri interesante în ultimul an. carVertical, platforma online de verificare a istoricului mașinilor, a compilat datele din căutările utilizatorilor și mai jos veți găsi cele mai interesante statistici din 2022 pe piața de mașini rulate.

Daunele cele mai costisitoare din 2022 le-a înregistrat un Ferrari

După cum vă spuneam într-un articol anterior, mașinile Ferrari sunt, în medie, cele mai scumpe de reparat, conform datelor carVertical. Astfel, nu e de mirare că, în 2022, “nota de plată” cea mai mare pentru reparații a primit-o proprietarul unui Ferrari. Vorbim despre un model 812 Superfast care a suferit daune în valoare amețitoare de aproape 300.000 de euro. Uimitor, înseamnă aproape cât costa un astfel de model nou în 2020, anul lansării. În prezent, însă, un Ferrari 812 Superfast valorează cam 400.000 de euro, deoarece mașinile rare și exotice cresc de obicei în valoare peste ani, nu descresc precum mașinile obișnuite.

Valoarea totală a daunelor din 2022 conform rapoartelor carVertical a fost de 5,1 miliarde de euro. Ca să punem lucrurile în perspectivă, Forbes a evaluat clubul de fotbal Real Madrid la 4,75 miliarde de euro. Marca cu cele mai multe daune a fost Buick, o marcă americană mai puțin cunoscută în Europa, deținută de General Motors. 78,1% dintre Buick-urile verificate pe platformă au fost raportate cu daune.

Mercedes-Benz e marca cea mai furată

Peste 1100 de vehicule au fost descoperite ca fiind furate la verificarea pe carVertical anul trecut, dar, deoarece cele mai multe mașini furate se tranzacționează de obicei pe piața neagră, amploarea reală a furturilor auto este mult mai mare. Foarte rar apar mașini furate pe site-uri obișnuite de vânzări mașini rulate, dar numărul de cazuri raportate de carVertical dovedește că e posibil să dai peste o mașină furată chiar și printre anunțurile normale, nu doar pe piața neagră.

Peste 50% dintre mașinile furate descoperite de platformă au fost fabricate între 2014 și 2019. Cele mai “atrăgătoare” pentru hoți au fost mașinile fabricate în 2017 (9,7% dintre toate vehiculele descoperite). Iar cele mai atrăgătoare mărci au fost Mercedes-Benz (14,7% dintre toate vehiculele descoperite), urmată îndeaproape de BMW (14,4%), apoi de Audi (1.4%), Ford (7,8%) și Volkswagen (6,8%).

15,2% dintre mașinile verificate aveau kilometraj fals

Una dintre cele mai interesante statistici din 2022 raportate de carVertical pentru piața de mașini rulate este proporția de 15,2% de mașini descoperite cu kilometraj “aranjat”. Acest lucru confirmă că datul înapoi al kilometrilor e în continuarea una dintre cele mai mari probleme care afectează piața. Mașinile la care “s-a umblat” cel mai des au fost cele produse între 2010 și 2013. Aproape fiecare a zecea mașină (9,2% din total) fabricată în 2011 și căutată pe platforma carVertical a fost descoperită cu kilometraj fals. Încă un motiv de a avea grijă să-ți cumperi următoarea mașină rulată dintr-o sursă sigură, precum Spotawheel, unde verificăm istoricul mașinilor și oferim garanția kilometrilor reali.

Numărul total de kilometri dați înapoi în 2022 a fost de 7,4 miliarde! Adică atât de mulți kilometri încât ar fi necesari opt ani și jumătate de mers non-stop cu 100 km/h pentru ca o mașină să ajungă la 7,4 miliarde de kilometri.

Mașinile preferate în 2022: BMW Seria 3, Volkswagen Golf, BMW Seria 5

Datele arată că cele mai populare cinci mărci anul trecut, pe baza căutărilor efectuate pe carVertical, au fost BMW (cotă de 15,8%), Volkswagen (14,5%), Audi (12,3%), Mercedes-Benz (8,6%) și Ford (5%).

Nu e prima dată când BMW e cap de listă, deoarece e o marcă dezirabilă, în special pentru cei tineri. Când vine vorba despre cele mai căutate modele, acestea au fost BMW Seria 3, Volkswagen Golf, BMW Seria 5, Volkswagen Passat și Audi A4. Nicio surpriză aici pentru noi Europenii, nu?

Un pic de surpriză o reprezintă cea mai populară culoare, pentru că nu e nici argintiu, nici alb! Cea mai întâlnită culoare printre mașinile verificate pe platformă a fost… negru (24,6%)! Aceasta a fost urmată de gri (20,3%), alb (14,2%) și albastru (10,3%).

Studiul privind cele mai interesante statistici din 2012 pe piața de mașini rulate a cuprins informațiile adunate de carVertical din 27 de țări: Regatul Unit, SUA, Germania, Franța, Spania, Italia, Țările de Jos, Belgia, Ungaria, România, Lituania, Letonia, Estonia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Cehia, Polonia, Bulgaria, Suedia, Elveția, Danemarca, Finlanda, Australia și Mexic.

Meriți o mașină mai bună


La Spotawheel, redefinim conceptul de „încredere” în segmentul auto!

Vindem mașini certificate care îndeplinesc cele mai stricte criterii de pe piață.

Deoarece ne respectăm principiile de transparență fără egal, oferim raport tehnic scris cu peste 200 de puncte, pentru ca tu să știi totul despre ce vrei să cumperi.

Îți aducem mașina la ușă pentru test drive sau, pentru siguranță maximă, îți oferim posibilitatea de cumpărare fără contact, cu drept de rambursare integrală și livrare în toată România!

Și rămânem alături de tine, cu o garanție gratuită de până la 5 ani!

Pentru că meriți o mașină mai bună și noi credem în asta!