kilometrajul dat inapoi

Kilometrajul dat înapoi rămâne o practică comună pe piața vehiculelor second-hand. Un nou studiu realizat de carVertical, platforma care pune la dispoziție rapoarte privind istoricul mașinilor și partener oficial Spotawheel, arată că riscul de a cumpăra un vehicul cu kilometrajul dat înapoi este încă foarte mare. Asta deși cumpărătorii au devenit mai conștienți de escrocherii legate de mașini.

Fraudarea kilometrajului nu înseamnă doar costuri mari de întreținere pe viitor, ci și reducerea semnificativă a valorii mașinii cumpărate. De vreme ce pagubele provenite din kilometrajul dat înapoi au ajuns la aproximativ 8,77 miliarde EUR pe an (conform unui studiu al Parlamentului European), este important să fii cât mai informat despre această potențială problemă costisitoare.

Mașinile germane sunt cele mai afectate de fraudarea kilometrajului

kilometrajul dat inapoi in 2022

carVertical a analizat 1,11 milioane de rapoarte istorice generate în ultimele 12 luni pe 24 de piețe diferite, acoperind SUA și cea mai mare parte a Europei.

Studiul a dezvăluit că mașina care are cel mai des kilometrajul fraudat este berlina premium Audi A8. Dintre toate A8-urile verificate pe platformă, 30,6% au avut un kilometraj falsificat, ceea ce înseamnă că aproape unul din trei Audi A8 second hand poate veni la pachet cu probleme legate de kilometraj.

De fapt, 6 dintre primele 10 mașini care au cel mai des kilometrajul dat înapoi sunt vehicule germane scumpe, cum ar fi Audi A7, BMW X5, BMW seria 7 sau Volkswagen Touareg. Prețul lor ridicat (și, prin urmare, potențialul ridicat de profit) face din aceste vehicule o țintă perfectă pentru escrocheriile de pe piața mașinilor rulate.

Printre modelele de pe aceeași listă care provin de la alți producători, vedem mașini precum Ford Mustang (locul 2 cu 25,7% din cazuri), Ford Fusion (locul 10 cu 22%), Volvo XC70 (locul 14 cu 21,1%) și Opel Insignia (locul 19 cu 19,5%).

Vehiculele hibride și cele electrice nu sunt imune la falsificarea kilometrajului 

kilometrajul dat inapoi si la masini electrice

În mod tradițional, vehiculele cu motoare pe benzină și diesel au avut cea mai mare pondere pe piața mașinilor la mâna a doua, ceea ce înseamnă că sunt în centrul escrocheriilor care vizează kilometrajul dat înapoi. Cu toate acestea, cererea din ce în ce mai mare pentru mașini mai puțin poluante schimbă rapid situația.

Potrivit studiului carVertical, tipul de propulsie nu e un indicator bun pentru a stabili dacă un vehicul este sau nu probabil să fi avut kilometrajul dat înapoi. Deși pentru unele modele, cum ar fi BMW Seria 7, versiunile pe benzină și diesel sunt mai probabil să fi avut kilometrajul fraudat decât versiunea hibrid, pentru alte modele această corelație nu pare să fie adevărată.

De exemplu, la Volkswagen Jetta, versiunea hibrid are o pondere mai semnificativă a cazurilor de kilometraj dat înapoi (cu o medie de 27% dintre rapoarte) decât versiunile diesel (24,1%) sau pe benzină (22,4%) ale aceluiași model.

Numărul tot mai mare de mașini electrice care au kilometrajul falsificat sugerează că cumpărătorii ar trebui să fie mai precauți. Mai ales că, în cazul mașinilor electrice, cumpărarea unui model care are kilometraj falsificat ar putea duce la facturi uriașe de reparații.

Ca urmare a duratei de viață limitate a sistemelor de propulsie electrice, mașinile electrice care au kilometrajul dat înapoi prezintă cel mai mare risc, pentru că bateriile degradate în urma rulajului (real) mai mare înseamnă costuri ridicate de înlocuire. Ca atare, liniștea de a cunoaște kilometrajul real joacă un rol esențial când cauți să cumperi o mașină electrică sau hibridă la mâna a doua.

Meriți o mașină mai bună


La Spotawheel, redefinim conceptul de „încredere” în segmentul auto!

Vindem mașini certificate care îndeplinesc cele mai stricte criterii de pe piață.

Deoarece ne respectăm principiile de transparență fără egal, oferim raport tehnic scris cu peste 200 de puncte, pentru ca tu să știi totul despre ce vrei să cumperi.

Îți aducem mașina la ușă pentru test drive sau, pentru siguranță maximă, îți oferim posibilitatea de cumpărare fără contact, cu drept de rambursare integrală și livrare în toată România!

Și rămânem alături de tine, cu o garanție gratuită de până la 5 ani!

Pentru că meriți o mașină mai bună și noi credem în asta!