Trecerea către un nou an calendaristic ne găsește pe toți cu bilanțuri, planuri și rezoluții. Unele dintre acestea vor rămâne pe hârtie sau ca dorință, unele se vor realiza, iar altele se vor petrece diferit, în funcție de contextul exterior. Dacă ai de gând să îți cumperi o mașină rulată în 2024, ar fi bine să iei în calcul previziunile din acest articol și să anticipezi cum te-ar putea influența. Inflație, digitalizare și câteva aspecte pe care ar trebui să le știe atât dealerii, cât și clienții lor despre piața auto second-hand din 2023, cu o prognoză pentru 2024.

SUV-urile, cele mai bine vândute mașini rulate în 2023

Problemele legate de lanțul de aprovizionare, care au afectat sectorul mașinilor rulate, de la pandemie încoace, au început în sfârșit să se atenueze. De asemenea, vânzările de mașini sunt în creștere, ceea ce indică o mișcare sănătoasă pe această piață.

O tendință surprinzătoare este că vedetele acestei redresări și creșteri pe piața europeană sunt SUV-urile. Vânzările acestor vehicule au explodat în 2023, iar SUV-urile dețin acum mai mult de jumătate din cota de piață a mașinilor nou înmatriculate în Europa. De fapt, acest lucru este fără precedent pe bătrânul continent, unde SUV-urile au fost dintotdeauna considerate mai puțin populare din cauza dimensiunilor lor, care le făceau nepractice pentru străzile adesea înguste și spațiile de parcare mici din orașele europene.

La ce să te aștepți în 2024 pe piața mașinilor second-hand?

Anul nu s-a încheiat încă, dar un dealer auto înțelept și un șofer inteligent știu să privească înainte pentru a anticipa tendințele și a evita problemele. Așadar, să aruncăm o privire spre viitor și să vedem cum va arăta piața mașinilor second hand în anul 2024.

Inflația se va atenua și prețurile vor scădea

Subiectul inflației a fost intens abordat anul acesta, iar economiștii europeni sunt destul de convinși că am asistat deja la vârful creșterii accelerate a prețurilor. Potrivit unui raport CarExpert, prețurile globale ale mașinilor second-hand sunt deja în scădere, iar această tendință ar trebui să continue până în 2024.

Această eliberare de presiunea inflaționistă vine ca urmare a creșterii producției de mașini noi la nivel mondial, ceea ce va însemna o mai mare disponibilitate de automobile pentru piața mașinilor rulate, precum și un interes mai scăzut pentru mașinile second hand atunci când vehiculele noi sunt mai ușor de găsit.

UE va deveni lider mondial pe piața vehiculelor electrice

Așa cum se știe, legislația UE promovează neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon, iar transportul reprezintă o direcție importantă a eforturilor sale. Una dintre cele mai drastice măsuri este interzicerea totală a vânzărilor de automobile cu motor cu ardere internă până în anul 2035. Până atunci, cetățenii europeni se pot bucura de stimulente financiare și avantaje pentru cumpărarea de vehicule electrice, evitând în același timp să fie afectați de sancțiuni și restricții tot mai mari pentru conducerea mașinilor cu combustibil tradițional.

Aceste eforturi au un impact din ce în ce mai mare asupra vânzărilor de mașini în Europa, tot mai mulți oameni alegând să treacă la vehicule electrice. Se estimează că o treime din vânzările de mașini în UE vor fi reprezentate de vehicule electrice până în anul 2025 și vor continua să crească până când vor ajunge la un procent impresionant de 70% în 2030.

Informatizarea face procesul de vânzare mai eficient și mai bine controlat

Informatizarea, includerea în bazele de date ale instituțiilor de înregistrare auto a unui număr cât mai mare de date despre istoricul mașinii, reparații și evenimente rutiere face ca selecția mașinilor rulate să fie mai riguroasă. Se înlătură posibilitățile de vânzare a unor vehicule cu kilometri falși sau istoric neverosimil.

Totodată, piața de automobile rulate se extinde vertiginos în online, ceea ce oferă cumpărătorilor posibilitatea de a compara și a identifica cele mai bune soluții de achiziție pentru mașinile lor. Concurența acerbă în acest sector duce la creșterea calității vehiculelor la mâna a doua comercializate.

Anul 2023 nu a fost cel mai ușor pentru dealerii de mașini de ocazie. Inflația a încetinit afacerile și multe progrese tehnologice, însă prognozele arată că vânzările online, emergența vehiculelor electrice și apariția inteligenței artificiale va schimba treptat piața vânzărilor de mașini second-hand. Au existat multe lucruri la care dealerii au trebuit să se adapteze, dar vestea bună este că tot acest efort va da roade anul viitor, când prețurile vor scădea și se preconizează că afacerile vor crește.

Meriți o mașină mai bună


La Spotawheel, depunem eforturi pentru a reda clienților încrederea pierdută în dealerii de mașini rulate.

Mașinile pe care le avem la vânzare au trecut de verificările noastre, cu cele mai stricte criterii de pe piață, criterii care înseamnă că doar 1 din 10 mașini verificate ajunge în oferta noastră.

Avem încredere în procesele noastre și în oamenii noștri și credem în transparență fără egal, așadar oferim un raport tehnic scris cu peste 200 de puncte de inspecție. Ca să știi ce cumperi.

Pentru siguranța și confortul tău, oferim opțiunea de a-ți cumpăra mașina de pe propria canapea, cu drept de rambursare integrală a banilor și livrare oriunde în țară!

De asemenea, rămânem alături de tine după cumpărare, cu o garanție gratuită de până la 5 ani!

Pentru că meriți o mașină mai bună și noi credem în asta!