condus ecologic

Ai auzit, probabil, de Ora Pământului. Acea zi din martie în care, timp de o oră, stingem luminile pentru a simboliza necesitatea protejării naturii și mediului.

Există multe alte inițiative, cea mai populară fiind Ziua Mondială a Mediului. Indiferent cum se numesc, indiferent dacă este o zi sau o oră, toate aceste inițiative își propun să sublinieze importanța protejării mediului și să crească nivelul de conștientizare printre oameni.

Ce are de-a face mediul cu mașina? Multe, deoarece progresele în domeniul auto afectează pozitiv starea mediului înconjurător. Combustibilii alternativi, tehnologiile hibride și mașinile electrice au început să se impună pe piață.

Am adunat în acest articol câteva moduri în care poți contribui la protejarea mediului printr-un condus ecologic, indiferent de mașina pe care o conduci. Iată cele 6 sfaturi pe care le considerăm noi ca fiind cele mai importante:
 

1. Scapă de încărcăturile inutile

condus ecologic

Indiferent de combustibil, mașina ta consumă acel combustibil pentru a se deplasa. Cu cât este mai grea mașina, cu atât mai mult combustibil este necesar pentru a se deplasa. Mai multă energie folosită înseamnă mai multă poluare.

De multe ori, putem elimina greutatea inutilă prin aplicarea unor metode simple, cum ar fi golirea și organizarea portbagajului. Deoarece acolo există lucruri uitate de care poate nu avem nevoie zi de zi.

Astfel, odată cu reducerea poluării, vei reduce semnificativ și consumul de combustibil. Adică, pe lângă protejarea mediului, îți protejezi și portofelul. Conform Agenției pentru Protecția Mediului (EPA), fiecare 100 kg de greutate în plus din mașina ta cresc consumul cu cel puțin 2%.
 

2. Verifică-ți cauciucurile

condus ecologic

Întreținerea corespunzătoare a cauciucurilor influențează major consumul de combustibil. Pentru un condus ecologic și eficient, poți verifica singur suprafața de rulare a cauciucurilor. Un cauciuc uzat face ca mașina să necesită mai multă energie pentru a se deplasa, crescând consumul.

Dacă presiunea în cauciucuri scade chiar și cu 2 PSI (ceea ce se întâmplă des) rezistența la rulare a cauciucurilor crește cu 5% și, implicit, energia necesară din partea motorului pentru a deplasa mașina.

Asta înseamnă că, pe lângă faptul este periculos și oferă o siguranță redusă, un cauciuc uzat îți va solicita mașina și va crește consumul acesteia. Așadar, schimbarea la timp a cauciucurilor este unul dintre lucrurile cele mai simple pe care le poți face pentru a asigura un condus ecologic, eficient și sigur și o ținută de drum mai bună a mașinii.
 

3. Alege treapta de viteză potrivită

Condusul agresiv, pe lângă faptul că deranjează pasagerii și ceilalți participanți la trafic, crește foarte mult consumul de energie al mașinii. În special la schimbări de viteză bruște și dese.

Menținerea unei viteze constante contribuie la economie de energie și de combustibil. De fapt, dacă toată lumea ar conduce astfel, s-ar reduce și traficul pe șosele, ceea ce ar aduce și mai multe beneficii pentru mediu și reducerea poluării.
 

4. Ai grijă de mașina ta

condus ecologic

Un sfat care va proteja mediul și va aduce economii de bani pentru tine pe termen lung este întreținerea regulată a mașinii. O mașină bine întreținută se deplasează mai lin și mai eficient decât una neglijată. Prin urmare, poluarea este redusă și mașina este cât mai ecologică posibil.

Pe lângă revizia de bază, ar trebui să monitorizezi regulat emisiile, lucru care te va ajuta la ITP și te va scăpa de eventuale amenzi, pe lângă a contribui la un condus ecologic.
 

5. Folosește uleiul potrivit

condus ecologic

Unele mașini consumă mai mult ulei, altele mai puțin. Ce este sigur este că, odată cu adoptarea la scară largă a motoarelor supraalimentate de capacitate mică, este imperativ să ai grijă la ulei. Un motor turbo poate consuma mai mult ulei și, dacă nivelul de ulei stă prea mult timp sub limita specificată, motorul va fi deteriorat.

Așadar, efectuând mai des o verificare (o dată pe lună), vei ști dacă și în ce măsură s-a modificat nivelul de ulei. Este la fel de important ca, atunci când este necesar să completezi uleiul, să folosești tipul corect de ulei. Dacă încerci să faci economii în această privință, poate fi dăunător pentru mașina ta.

Pe lângă cheltuielile ridicate în caz de daune asupra motorului, atunci când mașina folosește un ulei nepotrivit devine mai toxică și mai periculoasă pentru mediu.
 

6. Nu arunca banii pe modificări inutile

condus ecologic

Modificările asupra mașinii tale, pe lângă faptul că pot reduce valoarea sa de revânzare, adesea afectează negativ mediul. Mai ales dacă sunt modificări cu imitații sau improvizații, nu cu piese și accesorii originale.

Același lucru se aplică și pentru piesele folosite la revizii. Ca și în cazul alegerii uleiului, alegerea unui accesoriu care nu corespunde standardelor producătorului afectează eficiența și fiabilitatea pe termen lung ale mașinii.

Acest lucru este valabil, în special, pentru piese precum eșapamentul sau catalizatorul și pentru diverse piese precum filtrul de aer și pompa de combustibil.

O mașină ecologică și un condus ecologic, pe lângă beneficiile pentru mediu și pentru toate ființele, înseamnă economii de bani și un consum redus. Până la urmă, combustibilul și energia sunt strâns legate și reducerea consumului înseamnă și economie de energie. Așadar, adoptă un condus ecologic și vei vedea diferențele începând chiar din portofelul tău.
 

Meriți o mașină mai bună


La Spotawheel, redefinim conceptul de „încredere” în segmentul auto!

Vindem mașini certificate care îndeplinesc cele mai stricte criterii de pe piață.

Deoarece ne respectăm principiile de transparență fără egal, oferim raport tehnic scris cu peste 200 de puncte, pentru ca tu să știi totul despre ce vrei să cumperi.

Îți aducem mașina la ușă pentru test drive sau, pentru siguranță maximă, îți oferim posibilitatea de cumpărare fără contact, cu drept de rambursare integrală și livrare gratuită în toată România!

Și rămânem alături de tine, cu o garanție gratuită de până la 5 ani!

Pentru că meriți o mașină mai bună și noi credem în asta!