sistemul ISOFIX

Sistemul ISOFIX este una dintre dotările preferate ale tinerilor părinți. Metoda standardizată de instalare a scaunelor pentru copii are mai multe avantaje importante.

Mașina asta are ISOFIX?. Aceasta este una dintre întrebările de bază pe care le pun părinții tineri când se uită la o mașină pe care vor să o cumpere, de la un dealer, de la un vânzător privat sau dintr-un showroom. Nu e de mirare; e unul dintre cele mai importante lucruri la o mașină de familie… poate chiar cel mai important.
 

Ce este ISOFIX?

ISOFIX, numit uneori și sistemul Isofix”, vine de la International Organization for Standardization Fix, adică fixare conform Organizației Internaționale de Standardizare. Înseamnă că vorbim despre un sistem de atașare a unui scaun pentru copii într-o mașină, dar este o montură standardizată, identică în fiecare mașină care este astfel echipată.

Mai exact, se referă la prinderea scaunului direct de șasiul mașinii cu ajutorul unor cârlige metalice speciale, care se introduc între spătarul scaunului sau banchetei și pernă (șezut) și se prind de niște „urechi”. Desigur, nu orice scaun este adecvat să funcționeze cu sistemul ISOFIX. Trebuie să fie special adaptat și să dispună de acele cârlige.
 

Unde se regăsește sistemul ISOFIX?

sistemul ISOFIX

Sistemul este obligatoriu la mașini care au intrat pe piața din Uniunea Europeană după 2006. Din 2010, ISOFIX e inclus în toate mașinile noi care ies din fabrici în Comunitate. Această înseamnă că, de exemplu, clienții care iau în calcul Toyota Aygo, Skoda Fabia, Opel Astra sau Renault Espace din oferta Spotawheel nu trebuie să-și facă griji cu privire la prezența acestor monturi. Se estimează că, în prezent, peste 60% dintre mașinile de pe străzile UE sunt prevăzute cu ISOFIX.

Cum găsesc sistemul ISOFIX într-o mașină? Dacă monturile se pot observa cu ușurință depinde de mașina respectivă. La unele modele, sunt mai vizibile, la altele sunt ascunse de capace care trebuie ridicate sau îndepărtate. Acestea sunt folosite în scopuri estetice. Dar, chiar și la mașinile unde aceste urechi sunt ascunse, pe banchetă se regăsesc capse din plastic cu simbolul sistemului sau sigla sistemului se regăsește pe o mică etichetă cusută pe banchetă.

Dacă vrei să verifici personal, trebuie să introduci mâna între spătarul și șezutul scaunului sau banchetei. Acolo vei simți urechile ISOFIX.
 

Ce face sistemul ISOFIX?

Sistemul are numeroase avantaje. În primul rând, standardizarea. Aceasta înseamnă că părinții care dețin un scaun ISOFIX îl pot fixa nu doar în mașina lor, ci și în mașina unor prieteni, mașina bunicilor, o mașină închiriată sau chiar un taxi. Desigur, vorbim despre mașini care sunt echipate cu acest sistem, dar dincolo de asta scaunul se va potrivi și nu va trebui să faci nimic altceva.

La fel de important, ISOFIX garantează o mai mare siguranță pentru copii. Prinderea scaunului direct de șasiul mașinii garantează stabilitate și previne deplasarea scaunului chiar și la manevre bruște sau în caz de impact.

Un alt avantaj pentru sistemul ISOFIX este ușurința instalării. Spre deosebire de metoda alternativă de atașare a scaunelor cu ajutorul centurilor de siguranță, prinderea cu cârlige standardizate este mai ușoară și mai rapidă. Părinții nu doar că economisesc timp și energie, dar elimină și riscul de a greși cu ceva. Clic-clac și gata. Chiar dacă scaunul nu stă perfect lipit, nu vor exista consecințe grave, deoarece monturile îl vor reține oricum. Nu există riscul, precum în cazul prinderii cu centuri, ca scaunul să se deplaseze sau să alunece.
 

Care sunt dezavantajele ISOFIX?

Principala problemă este cumpărarea unui scaun cu această montură. Astfel de modele sunt uneori chiar și de două sau trei ori mai scumpe decât cele fără sistemul ISOFIX. Pe lângă asta, ai nevoie și de o mașină cu ISOFIX, dar acest lucru nu este atât de dificil sau de costisitor, deoarece chiar și mașinile cu ceva ani vechime permit instalarea unor astfel de scaune.

În funcție de mașină, este posibil ca ISOFIX să se regăsească doar în spate, și în față sau, la unele mașini, chiar și cu trei monturi una lângă alta, permițând fixarea a trei scaune pe bancheta din spate. Desigur, trebuie să aveți grijă la alegerea corectă a scaunelor în funcție de greutatea copilului și să citiți instrucțiunile.

În orice caz, sistemul ISOFIX este una dintre cele mai importante invenții din industria auto în ultimele decenii. Îmbunătățește semnificativ siguranța celor mai mici (și mai vulnerabili) pasageri. În plus, îmbunătățește și confortul părinților. Este cu adevărat de preț.
 

Meriți o mașină mai bună


La Spotawheel, redefinim conceptul de „încredere” în segmentul auto!

Vindem mașini certificate care îndeplinesc cele mai stricte criterii de pe piață.

Deoarece ne respectăm principiile de transparență fără egal, oferim raport tehnic scris cu peste 200 de puncte, pentru ca tu să știi totul despre ce vrei să cumperi.

Îți aducem mașina la ușă pentru test drive sau, pentru siguranță maximă, îți oferim posibilitatea de cumpărare fără contact, cu drept de rambursare integrală și livrare gratuită în toată România!

Și rămânem alături de tine, cu o garanție gratuită de până la 5 ani!

Pentru că meriți o mașină mai bună și noi credem în asta!