Deși avântul preferințelor pentru motoarele diesel pare să se fi ponderat în România, șoferii preferă încă acest sistem de alimentare pentru mașinile lor. Unii îl aleg din principiu, pe criteriul că vehiculul va avea un consum mai mic, însă există și alte considerente care ar trebui să intre în calcul la achiziția mașinii.

În acest articol vei găsi informații utile despre avantajele și dezavantajele fiecărui tip de motorizare, în funcție de criterii precum prețul de achiziție, consumul de combustibil, întreținere, emisii și valoare de revânzare.

De ce mașinile diesel sunt considerate opțiuni de top în preferințele românilor?

Deși tehnologia este în plină evoluție și normele europene privilegiază vehiculele hibrid sau electrice, pe piața mașinilor rulate, preferințele românilor vizează modele diesel sau pe benzină, cu pondere majoritară către diesel. Chiar dacă prețul motorinei a crescut în ultimii ani, ajungând la același nivel cu al benzinei și chiar puțin mai ridicat, motoarele diesel sunt alese pentru consumul scăzut.

Dacă alegi perspectiva pragmatică, din punct de vedere al economiei de carburant, trebuie să știi însă că achiziția este cu adevărat rentabilă dacă vei parcurge frecvent drumuri lungi, pe autostradă și nu te limitezi la condusul prin oraș, către și de la serviciu, de la școala copiilor și spre casă, în interiorul urbei cu diverse treburi. Pentru drumuri ocazionale, către destinația estivală de vacanță, de Crăciun și de Paști la rude, cu o mașină pe benzină te vei descurca excelent, fără să simți povara consumului. Dacă însă faci zilnic naveta, 50-60 de kilometri, nu va trebui să mergi atât de des la pompă cu un diesel.

Un alt avantaj al mașinilor pe motorină este că se întrețin mai ușor și îți vei limita vizitele la service auto pentru diverse reparații. Va trebui să o protejezi însă, să-i respecți termenele de revizie, să o alimentezi cu produse și uleiuri de calitate, astfel încât să te ferești de defecțiuni majore, care pot fi foarte costisitoare. Spre exemplu, filtrul de particule trebuie păstrat în stare bună, să nu fie înfundat și murdar. Înlocuirea lui este o cheltuială considerabilă în întreținerea automobilului.

Dacă iei în calcul valoarea de revânzare față de cea la care ai achiziționat mașina, deprecierea se va simți mai puțin la un diesel față de modelele pe motorină.

Și totuși, mașinile diesel nu satisfac toți șoferii. Iată dezavantajele!

Un diesel față de un model similar pe benzină, din același an sau din ani apropiați, va avea un preț mai ridicat de achiziție. Dacă faci frecvent drumuri lungi, vei elimina acest dezavantaj prin costurile mai scăzute la consum. 

În oraș, unele mașini pe motorină nu se comportă la fel de bine și pot emite mai multe noxe. Din acest punct de vedere, norma de poluare a UE Euro 6, aplicabilă tuturor mașinilor noi înmatriculate începând cu 1 septembrie 2015, vizează reducerea cu 67% a nivelurilor permise de oxizi de azot la motorină și introducerea unei limite de particule pentru benzină. Producătorii de motoare diesel au conceput soluții precum reducerea catalitică selectivă, prin care azotul este evacuat în eșapamentul mașinii, sau recircularea gazelor de eșapament, care înlocuiește o parte din gazele de evacuare cu aer de admisie.

În fine, din punct de vedere al poluării, sunt orașe europene, precum Bruxelles, Paris, Milano Stuttgart sau Atena, în care motoarele diesel au primit restricții sau limitări de circulație. La noi însă nu se aplică nicio limitare. Dacă treci de ITP, nu vei avea probleme.

În cazul în care ești adeptul performanței pe șosele, un diesel este mai lent și nu atinge viteza unei mașini pe benzină. Este însă un partener de drum constant și fiabil.

De ce mașina pe benzină ar putea fi alegerea ideală pentru tine?

 

Dacă ești în căutarea unei mașini mai accesibile ca preț, fără pretenții, pentru a duce copiii la școală, pentru a face cumpărăturile săptămânale de la supermarket sau pentru a face curse scurte regulate prin oraș, un vehicul pe benzină poate fi o opțiune excelentă. Motoarele mici moderne pe benzină, a căror putere este amplificată prin turbocompresie, pot fi atât receptive, cât și eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil.

Motoarele pe benzină funcționează diferit față de cele diesel, iar unul dintre efectele secundare este că, în general, produc emisii de particule mult mai reduse. Acestea sunt responsabile pentru poluarea locală a aerului, care a fost asociată cu probleme respiratorii și alte probleme de sănătate, în special în zonele urbane.

Nu în ultimul rând, mașinile pe benzină sunt de obicei mai silențioase. În ciuda progreselor înregistrate în tehnologia motoarelor diesel, modelele pe benzină sunt în general mult mai puțin zgomotoase. Mașina va merge mai lin, mai silențios și vei simți mai puține vibrații în interiorul ei, comparație elocventă mai ales atunci când tocmai ai plecat cu din garaj sau parcare. Performanța și viteza la drum sunt superioare față de un diesel.

Se spune că vei ajunge mai des la service și că mașina are nevoie mai frecvent de reparații, însă poți proteja motorul cu o benzină premium și respectând termenele pentru revizii prevăzute de producător.

Sfaturi din experiența Spotawheel pentru achiziția mașinii potrivite

Este adevărat că mașinile diesel rulate pot fi achiziționate la prețuri convenabile, însă fii atent de unde cumperi și, mai ales, nu te încrede în chilipiruri! La modelele diesel este cel mai ușor de falsificat kilometrajul, deci alege numai din oferta unui dealer de încredere, precum Spotawheel.

În al doilea rând, evită prejudecățile în evaluarea mașinii potrivite și optează pentru diesel dacă vrei în principal o mașină de drum lung și consum redus, și alege un motor pe benzină dacă vrei performanță și viteză sau dacă îți dorești să te miști ușor și silențios, cu emisii reduse, prin orașul aglomerat!

Meriți o mașină mai bună


La Spotawheel, depunem eforturi pentru a reda clienților încrederea pierdută în dealerii de mașini rulate.

Mașinile pe care le avem la vânzare au trecut de verificările noastre, cu cele mai stricte criterii de pe piață, criterii care înseamnă că doar 1 din 10 mașini verificate ajunge în oferta noastră.

Avem încredere în procesele noastre și în oamenii noștri și credem în transparență fără egal, așadar oferim un raport tehnic scris cu peste 200 de puncte de inspecție. Ca să știi ce cumperi.

Pentru siguranța și confortul tău, oferim opțiunea de a-ți cumpăra mașina de pe propria canapea, cu drept de rambursare integrală a banilor și livrare oriunde în țară!

De asemenea, rămânem alături de tine după cumpărare, cu o garanție gratuită de până la 5 ani!

Pentru că meriți o mașină mai bună și noi credem în asta!

CUMPĂRĂ O MAȘINĂ RULATĂ DE ÎNCREDERE