BMW Seria 3

În 1975, BMW a spus la revedere vechii serii 02 și a dat lumii prima generație a unei berline compacte premium ajunsă între timp legendară: BMW Seria 3.

Pe parcursul a șapte generații și multe decenii, BMW Seria 3 s-a afirmat drept una dintre cele mai populare mașini din lume. Deși cele mai apreciate generații au fost E46, E30 și E36, nu suntem aici să discutăm despre mașini clasice. Suntem aici să vă spunem despre modelele mai recente, așadar citește articolul nostru despre BMW Seria 3 și află tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra unul la mâna a doua.

A șasea generație a BMW Seria 3 (F30)

Intrată în producție în 2011 ca model 2012, F30 a marcat destul de multe premiere pentru BMW Seria 3. A fost prima generație care a oferit doar motoare turbo, prima care a oferit un motor în trei cilindri (țipetele de oripilare ale fanilor BMW se aud și astăzi), prima care a folosit o servodirecție electrică în locul celei hidraulice și prima care nu a mai inclus versiune decapotabilă și versiune coupe (acestea au devenit noua Seria 4).

Motoare disponibile pe F30

BMW Seria 3

Dacă tot am adus vorba de motoare, să vedem gama completă:

 • 316i (benzină, 134 cp)
 • 318i (benzină, 134 cp)
 • 320i (benzină 181 cp)
 • 320i ED (benzină, 168 cp)
 • 328i (benzină, 241 cp)
 • 330i (benzină, 248 cp)
 • 335i (benzină, 302 cp)
 • 340i (benzină, 322 cp)

 

 • 316d (diesel, 114 cp)
 • 318d (diesel, 141 cp)
 • 318d (diesel, 148 cp, din 2015)
 • 320d (diesel, 181cp)
 • 320d (diesel, 188 cp, din 2015)
 • 320d ED (diesel, 161 cp)
 • 325d (diesel, 215 cp)
 • 325d (diesel, 221 cp, din 2015)
 • 330d (diesel, 255 cp)
 • 335d (diesel, 308 cp)

 

 • ActiveHybrid 3 (hibrid, 335 cp)
 • 330e iPerformance (hibrid, 248 cp)

 

E o listă lungă, dar trebuie să ai în vedere că am inclus aici toate motoarele disponibile pe întreaga durată de viață a celei de-a șasea generații și la nivelul tuturor piețelor. Nu am inclus M3-ul pe listă, pentru că e cu totul altă bestie și merită un articol separat.

Plusuri BMW Seria 3 F30

BMW Seria 3

Chiar dacă nu știi nimic despre BMW și nu ai văzut niciodată un Seria 3 (ceea ce e greu de crezut, dar să zicem), lista de motoare disponibile probabil te-a făcut să te gândești la primul aspect pozitiv al acestui model: puterea! Producătorul german s-a mândrit întotdeauna cu faptul că oferă berline premium sportive, iar Seria 3 a fost întotdeauna piatra de temelie a gamei bavarezilor. Astfel, motoarele sunt musculoase, direcția e grozavă, iar suspensia e mult îmbunătățită față de a cincea generație. Desigur, din moment ce mantra celor de la BMW e caracterul sportiv, trebuie să existe câteva compromisuri la nivel de confort în deplasare, așa că nu te aștepta la o experiență de limuzină. Modelele echipate cu sistemul opțional de amortizare adaptivă sunt mai confortabile. Ar mai fi de menționat și disponibilitatea versiunilor cu tracțiune integrală, pe care BMW o numește xDrive.

Motoarele diesel sunt eficiente și căutate, iar majoritatea modelelor de pe piață sunt 318d și 320d, ambele cu un consum declarat de 4,5 l/100 km (cu transmisia manuală în 6 trepte). Benzinarul 320i a fost, de asemenea, popular, deci și acestea sunt destul de des întâlnite pe piață, iar consumul declarat este de 6,3 l/100 km.

Spațiul în portbagaj este bun pentru acest segment, 480 de litri, practic identic cu principalul rival, Mercedes-Benz Clasa C.

Minusuri BMW Seria 3 F30

BMW Seria 3

Când a apărut F30, nu era mai nimic în neregulă cu această generație, exceptând poate calitatea interiorului. Clienții și jurnaliștii deopotrivă s-au îndrăgostit de a șasea generație a BMW Seria 3 și s-a dovedit a fi destul de fiabilă în timpul scurs de la lansarea sa. Dar, deoarece vorbim despre mașini rulate, iată câteva lucruri importante la care ar trebui să ai grijă:

 • modelele de dinainte de facelift pre-facelift (cele fabricate până în decembrie 2015) s-au confruntat uneori cu defecțiuni la sistemul de servodirecție
 • unele mașini din 2018 au avut probleme cu senzorul de arbore cotit, care făcea motorul să intre în modul de limitare a puterii
 • a existat o rechemare pentru mașinile fabricate între 1 februarie și 30 iunie 2013 din cauza unor șuruburi slăbite la placa de presiune, care îngreunau cuplarea treptelor de viteză
 • o problemă cu pompa de combustibil poate duce la calarea motorului, la mașinile fabricate între 1 septembrie 2013 și 30 aprilie 2014
 • de asemenea, au existat rechemări din cauza unor scurgeri la răcitorul EGR al mașinilor fabricate între 19 septembrie 2015 și 22 noiembrie 2017

Ca întotdeauna în cazul mașinilor rulate, îți recomandăm să cumperi mereu de la un dealer de încredere și să verifici istoricul de service pentru a te asigura că au fost remediate problemele pentru care au existat rechemări.

Ce BMW Seria 3 F30 să cumpăr?

Pentru că vorbim despre o marcă premium, îți recomandăm să ocolești variantele de bază și să alegi un model mai bine dotat. Pentru o ținută de drum mai bună, te sfătuim să cauți un model echipat cu sistemul opțional de amortizare adaptivă. Ținând cont de toate acestea, cea mai bună alegere din generația a șasea a BMW Seria 3 este modelul facelift (după 2016) 320d EfficientDynamics: excelent pentru drumuri lungi, motor eficient, suficientă putere. Este disponibil cu o manuală în 6 trepte sau o automată în 8.

Prețuri pentru  BMW Seria 3 la mâna a doua

BMW Seria 3

Tinând cont de recomandarea noastră de a evita versiunile de bază și recomandările noastre generale de a alege întotdeauna cea mai bună mașină pe care ți-o poți permite (una care a fost îngrijită și care a avut reviziile făcute la timp), prețurile pentru un BMW Seria 3 bun pleacă de la 15.000 EUR și ajung până la 35.000 pentru un model mai recent. 

Care sunt alternativele?

Lista rivalilor BMW Seria 3 nu e una lungă și e populată cu mașinile la care te aștepți. Pentru o experiență mai comodă, mai luxoasă și mai elegantă, alege Mercedes-Benz Clasa C W205, care arată absolut superb. Audi A4 B9 este cealaltă alternativă evidentă, dar ai putea arunca o privire și la Lexus IS.

Meriți o mașină mai bună


La Spotawheel, redefinim conceptul de „încredere” în segmentul auto!

Vindem mașini certificate care îndeplinesc cele mai stricte criterii de pe piață.

Deoarece ne respectăm principiile de transparență fără egal, oferim raport tehnic scris cu peste 200 de puncte, pentru ca tu să știi totul despre ce vrei să cumperi.

Îți aducem mașina la ușă pentru test drive sau, pentru siguranță maximă, îți oferim posibilitatea de cumpărare fără contact, cu drept de rambursare integrală și livrare gratuită în toată România!

Și rămânem alături de tine, cu o garanție gratuită de până la 5 ani!

Pentru că meriți o mașină mai bună și noi credem în asta!

Mircea

Iubitor de autovehicule de toate felurile, pasionat atât de a le conduce, cât și de a scrie și vorbi despre ele. Absolvent de Jurnalism și comunicare, a lucrat în presa auto sub toate formele, inclusiv în cea internațională. Are o slăbiciune deosebită pentru modele istorice și cele care întruchipează cel mai bine conceptul de „poezie în mișcare”.

How did the article look to you? Write me in the comments below

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked with *