Unii oameni investesc în acțiuni sau imobiliare, alții investesc în mașini. Deși orice investiție implică asumarea unui risc, alegerea modelelor potrivite de mașini poate fi rentabilă pe termen lung. De obicei, mașinile a căror valoare crește cel mai mult sunt cele rare, exclusiviste și bine întreținute. Partenerii noștri de la carVertical au alcătuit o listă de modele a căror valoare va crește în viitor și ar putea aduce profit proprietarilor lor.

Mercedes-Benz 190 (W201)

Mercedes-Benz 190 (W201) a fost un model extrem de popular la vremea lui și valoarea sa este deja în creștere. În anii ‘70, Mercedes-Benz aloca un buget de 10 ori mai mare decât rivalii săi pentru proiectarea și producția de modele noi. Ca atare, Mercedesurile mai vechi sunt adesea considerate indestructibile. Cea mai puternică versiune a lui 190, E 2.5-16 Evolution II, costă acum sute de mii de dolari, adică mult peste bugetul pasionatului obișnuit de mașini. Dar poți cumpăra o versiune normală a aceluiași model, cu un motor de 2.2, 2.5 sau 2.6.

Toyota MR2 (Mk1)

Modelele MR2 au tot ce și-ar putea dori un entuziast adevărat: tracțiune spate, motor central, ținută de drum superioară și transmisie manuală. Prima generație a MR2, care cântărea doar în jur de o tonă, oferea o versiune cu motor supraalimentat și atingea suta în 6,8 secunde. Aceasta este și cea mai căutată versiune, deoarece nu au fost produse așa de multe. Dar, până la urmă, și o versiune cu motor aspirat natural rămâne o mașină sport clasică, de două locuri și cu faruri escamotabile.

Mazda MX-5 Miata (NA)

Mazda MX-5, cunoscută și drept Miata, e poate cel mai celebru roadster din istorie și modelul care a făcut accesibilă aproape oricui distracția oferită de o mașină sportivă decapotabilă. Prima generație a MX-5 a fost fabricată între 1989 și 1997 și s-a bucurat de o popularitate imensă. Miata este cunoscută pentru manevrabilitatea sa și pentru motoarele în 4 cilindri care dezvoltă până la 133 cp. Dacă ești în căutarea unei investiții sigure și ai loc de ea în garaj, MX-5 e una dintre cele mai bune alegeri.

Mitsubishi Lancer Evolution IV

Lansată în 1996, Lancer Evolution IV este una dintre cele mai râvnite și, în același timp, una dintre cele mai puțin costisitoare mașini JDM (Japanese domestic market, mașini făcute exclusiv pentru piața japoneză). Cu prețuri începând de la 12.000 de euro, a patra generație a celebrului Lancer Evo are un motor în 4 cilindri care scoate 276 de cai putere. Mitsubishi a scos din producție modelul Lancer Evolution în 2015, pentru a se concentra pe modele hibride și electrice, ceea ce a afectat valoarea Evo-urilor aflate pe piață.

BMW M5 E34

Mulți șoferi trăiesc cu impresia că orice M de la BMW e ceva foarte rar ce nu-și vor putea cumpăra niciodată. Totuși, ai șanse să găsești câteva modele M accesibile pe piața de mașini rulate, iar M5 E34 e unul dintre cele mai interesante. Lansată în 1988, această berlină premium are un motor cu 6 cilindri în linie, de 3,8 litri, cu o putere de 335 cp. Prețul de pornire pentru un BMW M5 E34 e în jur de 15.000 de euro, iar valoarea e deja în creștere.

Honda S2000

O altă japoneză sport foarte apreciată printre pasionați este Honda S2000. Deși Mazda MX-5 și Toyota MR2 sunt opțiuni foarte bune, dacă e să alegi o singură mașină sport în care să investești, S2000 e o alegere mult mai bună. Are un motor simplu și fiabil aspirat natural, de 2,2 litri și 237 cp, se conduce ușor, are tracțiune spate și arată bine. Lansat în 1999, acest roadster se vinde acum cu prețuri începând de la 10.000 de euro și nu sunt șanse ca valoarea să scadă.

Volkswagen Phaeton

Probabil o să vă surprindă prezența lui Volkswagen Phaeton pe această listă, dar suntem siguri că proprietarii actuali sau foști ai acestui model ne vor da dreptate. Lansat în 2002, vârful de gamă Volkswagen nu a reușit să se impună în flota producătorului German. Lupta cu modele deja consacrate și recunoscute drept etalon printre berlinele premium, BMW Seria 7 și Mercedes-Benz Clasa S, a fost prea dificilă. Mai ales că grupul Volkswagen deja concura cu BMW și Mercedes pe acel segment, cu modelul Audi A8. Prin urmare, Phaeton a fost scos din producție în 2016. Versiunile mai vechi ale Phaeton costa acum de la doar 4000 de euro, dacă nu vorbim despre modelul cu motor W12 de 6 litri (probabil cel mai râvnit). Indiferent ce versiune de Phaeton alegi, e bine de știut că platforma pe care e fabricat a fost folosită de grupul Volkswagen doar pentru marca sa Bentley.

Land Rover Discovery (Mk1)

SUV-urile Land Rover sunt cunoscute pentru abilitățile lor pe teren accidentat și pentru confort, dar nu și pentru fiabilitate. Față de modelele mai noi, prima generație a lui Land Rover Discovery este o mașină relativ solidă, simplă și fiabilă, a cărei popularitate a crescut printre pasionații de off-road. Prin urmare, numărul de exemplare Discovery nemodificate pentru aventuri în afara asfaltului a scăzut, iar cele bine îngrijite au crescut ca preț. Acest lucru este în special valabil pentru versiunea cu motor Rover V8 sub capotă.

Ford Puma

Mai țineți minte modelul compact Ford cu aspect neconvențional? La vremea lui, n-a stârnit o cerere prea mare, așa că a fost în producție doar 5 ani. 20 de ani mai târziu, numele Puma a fost reciclat pentru un crossover compact care se asamblează la Craiova. Colecționarii și pasionații apreciază modele neobișnuite din anii ‘80 și ‘90, Ford Puma are un pare potențial de a deveni căutat și valoros în anii următori. 

Mercedes-Benz C63 AMG V8

Numeroase mărci lansează modele cu motoare mai mici și se orientează către versiuni electrice. Nu face excepție nici măcar Mercedes-Benz AMG, pentru care zilele motoarelor extrem de mari sunt deja apuse. Legendarul C63 AMG, ultimul model cu motor V8 de 6,2 litri aspirat natural, a fost scos din producție în 2015. Prin urmare, aceste modele mai vechi cu motoare cu ardere internă puternice, vor deveni din ce în ce mai prețuite.

Investițiile în mașini necesită cunoașterea istoricului lor și cunoașterea pieței. Dacă vrei să faci o astfel de mișcare, nu lua decizii impulsive, bazate pe emoții. Alege modelul potrivit, înarmează-te cu răbdare și, după câțiva ani, vei putea vinde mașina la un preț mult mai mare.

Meriți o mașină mai bună


La Spotawheel, redefinim conceptul de „încredere” în segmentul auto!

Vindem mașini certificate care îndeplinesc cele mai stricte criterii de pe piață.

Deoarece ne respectăm principiile de transparență fără egal, oferim raport tehnic scris cu peste 200 de puncte, pentru ca tu să știi totul despre ce vrei să cumperi.

Îți aducem mașina la ușă pentru test drive sau, pentru siguranță maximă, îți oferim posibilitatea de cumpărare fără contact, cu drept de rambursare integrală și livrare în toată România!

Și rămânem alături de tine, cu o garanție gratuită de până la 5 ani!

Pentru că meriți o mașină mai bună și noi credem în asta!